Warmtepomp Lemiers

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info van onze specialisten bekijk je praktische informatie voor een warmtepomp in Lemiers. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle relevante informatie en check prijzen van een installateur in Lemiers!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Lemiers? Op deze pagina bekijk je zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lemiers?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lemiers?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lemiers

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Lemiers onvermijdbaar. Het selecteren van een vakbekwame expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Austria Email warmtepomp). Waar vind ik een bedreven vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.650 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lemiers.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Vianen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €8.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Remeha, AWB, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lemiers

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lemiers

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lemiers te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1400 €1100 5 jaar
Lucht-water €5300 €2400 €2800 7 jaar
Bodem-water €14700 €4000 €2500 11,5 jaar
Water-water €18200 €4300 €4100 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Vaals?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Vaals) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Lemiers geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2450 tot €5900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti MPE 005HM geeft jou €1.650,00 subsidie en wat betreft de IDM TERRA SW 55 Max; 810368 krijg je €7.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lemiers

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Easterwierrum plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €305 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw