Warmtepomp Vianen

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door warmtepompspot.nl lees je alle details betreffende een warmtepomp in Vianen. Hoe werkt het? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare informatie en vind de voordeligste installateur in Vianen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Vianen? Middels onze expertise bekijk je zinvolle aanbevelingen. Klik op een onderwerp en vind ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vianen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vianen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vianen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Vianen onmisbaar. Het kiezen van een ervaren expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Aerfor warmtepomp). Hoe herken je een deskundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.550 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vianen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Garminge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €6.000 tot €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Nefit, Atag, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vianen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vianen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vianen te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €1900 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €5200 €3000 13 jaar
Water-water €17600 €5200 €5500 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Vianen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Vianen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Vianen is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 en €4650. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de SPRSUN CGK/D-42 heeft €3.450,00 subsidie en aangaande de Clivet WSAN-XEE 302 ST heb je recht op €6.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vianen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Nunhem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €390 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen