Warmtepomp Garminge

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels deze website lees je handige info voor een warmtepomp in Garminge. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Garminge!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Garminge? Hieronder doorzoek je handige informatie. Kies voor een onderwerp en vind meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Garminge?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Garminge?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Garminge

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Garminge onontbeerlijk. De keuze van een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek LG subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.450 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Garminge.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oudewater.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Garminge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Garminge

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Garminge uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1800 €1500 4 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €3500 13,5 jaar
Water-water €18600 €4500 €4500 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Midden-Drenthe?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Midden-Drenthe) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Garminge is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Clivet WSN-XEE 122 staat gelijk tot €3.800,00 subsidie en aangaande de Techneco AQUATOP T43H krijg je subsidie tot €6.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Garminge

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Zwartsluis plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €285 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen