Warmtepomp Zwartsluis

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina ontdek je relevante tips over een warmtepomp in Zwartsluis. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zwartsluis!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zwartsluis? Via onze specialisten vind je zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zwartsluis?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zwartsluis?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwartsluis

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Zwartsluis onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakbekwame installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check GREE verwarming). Waar vind ik een aangesloten installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.450 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zwartsluis.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur IJhorst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 – €18.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwartsluis

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zwartsluis

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwartsluis uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1600 5 jaar
Lucht-water €4100 €1900 €2600 9 jaar
Bodem-water €14100 €3600 €4600 11,5 jaar
Water-water €17500 €5400 €5800 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zwartewaterland?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Zwartewaterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zwartsluis kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2450 – €4000. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 28 I-2 staat gelijk tot €3.150,00 subsidie en voor de Energie EST SB40plus300 krijg je subsidie tot €5.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zwartsluis

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Scheerwolde plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €285 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen