Warmtepomp IJhorst

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aanvragen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de tips van onze experts doorzoek je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in IJhorst. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke tips & tricks en check prijzen van een installateur in IJhorst!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in IJhorst? Hieronder bekijk jij handige adviezen. Druk op een van de onderwerpen en je vindt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in IJhorst?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in IJhorst?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in IJhorst

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in IJhorst aan te raden. Het selecteren van een deskundige vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Venco warmtepompen). Hoe kies ik een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in IJhorst.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Steenderen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Atag, Intergas, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs IJhorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in IJhorst

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in IJhorst uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €1900 €2100 8 jaar
Bodem-water €14200 €4500 €2600 10 jaar
Water-water €18000 €4000 €5900 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Staphorst?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Staphorst) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp IJhorst is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1450 en €4300. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-180 I biedt €1.100,00 subsidie en voor de CTC EcoPart 406 + CTC EcoZenith 250 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in IJhorst

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Buren plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €385 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen