Warmtepomp Buren

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een systeem op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Door de tips van onze experts bekijk je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Buren. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare info en tips en vind de voordeligste installateur in Buren!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Buren? Hieronder bekijk jij belangrijke informatie. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Buren?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Buren?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Buren

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Buren onvermijdbaar. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Danfoss systeem). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Buren.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Meppel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 – €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Vaillant, Intergas, Nefit, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Buren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Buren

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Buren te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €1600 6 jaar
Lucht-water €5800 €1500 €2400 8 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €4600 9,5 jaar
Water-water €18000 €4700 €4900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Buren?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Buren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Buren is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 en €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Carrier 30RQS-060A biedt €4.900,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-H Varius Pro+ is dit €3.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Buren

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Vijlen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €300 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen