Warmtepomp Vijlen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl bekijk je relevante tips betreffende een warmtepomp in Vijlen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Vijlen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Vijlen? Op deze pagina bekijk jij nuttige aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en ontdek onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Vijlen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vijlen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vijlen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij moeilijk. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Vijlen noodzakelijk. De keuze maken voor een doorgewinterde warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ariston warmtepomp). Hoe herken je een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.350 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €2.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vijlen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Gasselternijveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vijlen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vijlen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vijlen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1500 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2500 9 jaar
Bodem-water €14100 €4600 €4400 12,5 jaar
Water-water €18700 €5200 €5100 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Vaals?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Vaals) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Vijlen is alleen van toepassing op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 – €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de SPRSUN CGK/D-72 (HC) biedt €5.850,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XIN 131 prm is dit €2.950,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vijlen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Odijk plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €280 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen