Warmtepomp Gasselternijveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Geholpen door de info van onze specialisten doorzoek je relevante tips betreffende een warmtepomp in Gasselternijveen. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Gasselternijveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Gasselternijveen? Op onze website bekijk je nuttige info. Maak een keuze uit een onderwerp en jij checkt snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Gasselternijveen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gasselternijveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gasselternijveen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Gasselternijveen cruciaal. Het kiezen van een handige expert is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Electric subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.750 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Gasselternijveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ouwsterhaule.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Atag, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gasselternijveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gasselternijveen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gasselternijveen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2800 6 jaar
Bodem-water €15500 €4200 €2600 11,5 jaar
Water-water €17000 €4700 €5900 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Aa en Hunze?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Gasselternijveen kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 – €4500. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSN-XIN 121 geeft recht op €2.600,00 subsidie en wat betreft de Techneco Toros Vision TVXX 12 ligt dit op €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Gasselternijveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Drenthe plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €365 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen