Warmtepomp Drenthe

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website achterhaal je praktische informatie over een warmtepomp in Drenthe. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Drenthe!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Drenthe? Op onze website doorzoek jij handige info. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Drenthe?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Drenthe?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drenthe

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Drenthe noodzakelijk. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hiseer verwarming). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Drenthe.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur IJzendoorn.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Atag, AWB, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drenthe

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Drenthe

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drenthe te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1600 4 jaar
Lucht-water €5200 €1600 €2300 7 jaar
Bodem-water €14400 €3700 €3700 12,5 jaar
Water-water €18000 €5200 €4700 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Drenthe?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Drenthe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Drenthe is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 en €5050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Weishaupt/Monarch WWP L 8 IK-2 geeft recht op €1.800,00 subsidie en bij de EnergyPanel GTC-06 ligt dit op €1.550,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Drenthe

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Scheulder plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen