Warmtepomp Easterwierrum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina lees je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Easterwierrum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Easterwierrum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Easterwierrum? Hieronder lees jij bruikbare informatie. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je leest snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Easterwierrum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Easterwierrum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Easterwierrum

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Easterwierrum cruciaal. Het selecteren van een vakkundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Meeting verwarming). Hoe kies ik een handige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Easterwierrum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nunhem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Intergas, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Easterwierrum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Easterwierrum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Easterwierrum uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1200 4 jaar
Lucht-water €6800 €1700 €2500 7 jaar
Bodem-water €14700 €4000 €4700 10 jaar
Water-water €18300 €4300 €5300 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel huizen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Easterwierrum kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 tot €5950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Climaveneta MICS-N 0182FF geeft jou €4.450,00 subsidie en aangaande de Galletti MCW 022HS krijg je €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Easterwierrum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Wilp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2700 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €275 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen