Warmtepomp Akkrum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels de info op deze pagina achterhaal je alle informatie voor een warmtepomp in Akkrum. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Akkrum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Akkrum? Op onze website ontdek je belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Akkrum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Akkrum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Akkrum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Akkrum benodigd. De keuze van een degelijke specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Dimplex). Wat is een degelijke vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.000 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Akkrum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kapel Avezaath.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €21.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Akkrum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Akkrum

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Akkrum te ontcijferen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €14900 €5100 €2700 11,5 jaar
Water-water €17900 €5900 €5300 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Heerenveen?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Heerenveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Akkrum geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1100 en €4850. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Aermec ANKI020 staat gelijk tot €1.550,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 25 krijg je subsidie tot €3.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Akkrum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Silvolde plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2800 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €340 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen