Warmtepomp Westerland

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van deze webpagina check jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Westerland. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle praktische informatie en vind de voordeligste installateur in Westerland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Westerland? Aan de hand van de info op deze pagina check jij nuttige aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en vind binnen no-time alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Westerland?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westerland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerland

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Westerland cruciaal. Het kiezen van een doorgewinterde vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ADG Dynamics systeem). Hoe herken je een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €8.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Westerland.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Harkstede.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.000 – €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, AWB, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westerland

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerland te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1800 5 jaar
Lucht-water €4900 €1900 €2700 6 jaar
Bodem-water €14100 €3700 €3100 12,5 jaar
Water-water €17600 €4900 €5500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hollands Kroon?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel Nederlanders overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Hollands Kroon) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Westerland kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 tot €5950. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Thermics Energie PAW-2ECO 15kw heeft €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHSH08P50(**) heb je recht op €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westerland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oudorp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €300 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen