Warmtepomp Boskoop

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze website lees je alle details aangaande een warmtepomp in Boskoop. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en vergelijk direct alle installateurs in Boskoop!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Boskoop? Via onze specialisten bekijk jij belangrijke informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt vlug verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Boskoop?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Boskoop?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boskoop

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Boskoop cruciaal. De zoektocht naar een geoefende vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Vaillant warmtepomp). Wat is een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Boskoop.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Maasbracht.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 en €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boskoop

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boskoop

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boskoop uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1500 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4200 €1800 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €3200 14 jaar
Water-water €18500 €4000 €4500 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel consumenten overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Boskoop is alleen van toepassing op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 – €5900. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Austria Email Hotwater heatpump WPA 450 E-LF staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta WWR 0121T DHW2 krijg je subsidie tot €6.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Boskoop

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Ulestraten plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €325 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen