Warmtepomp Maasbracht

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Op onze vergelijker lees jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Maasbracht. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke info en bekijk de tarieven via een installateur uit Maasbracht!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Maasbracht? Door onze experts bekijk jij praktische info. Klik op een van de vragen hieronder, en je leest eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Maasbracht?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Maasbracht?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maasbracht

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal complex. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Maasbracht onontbeerlijk. De keuze maken voor een echte installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sundez warmtepomp). Hoe kies ik een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Maasbracht.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Warfhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 tot €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, AWB, Atag, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maasbracht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Maasbracht

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maasbracht uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1800 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €2200 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €5000 €3400 9 jaar
Water-water €18900 €5900 €5700 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Maasgouw?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Maasgouw) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Maasbracht kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 en €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de GENERAL Waterstage HT 11 DUO biedt €2.300,00 subsidie en aangaande de Pico Energy Ruraleco WPS618 (G/W) is dit €3.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Maasbracht

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Esch plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €270 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen