Warmtepomp Warfhuizen

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Via onze website bekijk je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Warfhuizen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Warfhuizen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Warfhuizen? Middels onze expertise lees je nuttige tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Warfhuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Warfhuizen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Warfhuizen

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Warfhuizen onmisbaar. Het kiezen van een bekwame vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Robur warmtepomp). Waar vind ik een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Warfhuizen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Groessen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warfhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Warfhuizen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warfhuizen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €1700 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €3200 14,5 jaar
Water-water €17900 €5000 €4900 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Marne?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente De Marne) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Warfhuizen is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 tot €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Techneco Loria Duo 6008 geeft recht op €1.900,00 subsidie en bij de Daikin EBLQ05(**)V3 ligt dit op €1.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Warfhuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Oploo plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €285 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen