Warmtepomp Groessen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aansluiten van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de tips van onze experts achterhaal je relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Groessen. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Groessen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Groessen? Op onze website bekijk je nuttige tips & tricks. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Groessen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Groessen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Groessen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Groessen benodigd. Het kiezen van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Atlantic installatie). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.400 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Groessen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Renswoude.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Atag, Nefit, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Groessen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Groessen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Groessen uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €2000 €1300 5 jaar
Lucht-water €5800 €1900 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4200 €2600 13,5 jaar
Water-water €18800 €4500 €5700 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Duiven?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Duiven) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Groessen kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €3000 en €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHSH08P30(**) geeft jou €1.800,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5008 Ai RC (W/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Groessen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Anevelde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2800 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €350 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen