Warmtepomp Anevelde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het vervangen van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Via deze webpagina doorzoek jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Anevelde. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle onmisbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Anevelde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Anevelde? Hieronder check je handige adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en bekijk vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Anevelde?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Anevelde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Anevelde

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Anevelde cruciaal. De zoektocht naar een erkende specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Mastertherm). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Anevelde.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Koarnjum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Anevelde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Anevelde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Anevelde te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €1500 €2100 9 jaar
Bodem-water €15200 €4000 €4200 9 jaar
Water-water €18700 €4800 €4000 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hardenberg?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Anevelde kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 – €5700. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Aermec NRL0300HL geeft jou €5.550,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Geyser 2 MT 29 krijg je €3.150,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Anevelde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sloten plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €310 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen