Warmtepomp Koarnjum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze website doorzoek je handige info betreffende een warmtepomp in Koarnjum. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle nuttige info en bekijk de tarieven via een installateur uit Koarnjum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Koarnjum? Op onze website bekijk je belangrijke aanbevelingen. Kies voor een van de onderwerpen en je leest rap alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Koarnjum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Koarnjum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Koarnjum

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk gecompliceerd. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Koarnjum onvermijdbaar. De zoektocht naar een betrouwbare specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hitecsa). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.250 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Koarnjum.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Tinallinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.000 – €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, Nefit, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Koarnjum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Koarnjum

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Koarnjum te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2200 8 jaar
Bodem-water €15100 €4000 €3700 11,5 jaar
Water-water €18800 €4500 €5100 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarderadeel?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Leeuwarderadeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Koarnjum is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 en €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Enerso TAW 20 HG heeft €2.550,00 subsidie en m.b.t. de Enerso TBW 66 heb je recht op €8.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Koarnjum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Deest plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €355 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen