Warmtepomp Renswoude

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Via deze website doorzoek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Renswoude. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle praktische info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Renswoude!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Renswoude? Middels onze expertise lees je nuttige aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en check onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Renswoude?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Renswoude?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Renswoude

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Renswoude noodzakelijk. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ACM Kalte Klima installatie). Wat is een vakbekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2020]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie WarmtepompWerkwijzeWarmtebronTotale kostenBesparing gasBedoeld voor
1. VentilatieCombinatieVentilatieluchtVanaf €1.500tot 50%Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-waterAll electric en HybrideLuchtunit (buiten)€4.500 – €7.50065 – 100%Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-waterHelemaal elektrischAardbron€13.000 – 16.000100%Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water100% elektrischWater (grond/rivier)€19.500 of extra100%Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Renswoude.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Biggekerke.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €20.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, AWB, Vaillant, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Renswoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Renswoude

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Renswoude te analyseren.

Kenmerk warmtepompAanschafprijsAansluitingSubsidieTerugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht)€2600€1900€14004,5 jaar
Lucht-water€4900€2400€21006 jaar
Bodem-water€14400€4100€330010,5 jaar
Water-water€18300€5500€540017 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Renswoude?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Renswoude) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2020. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Renswoude geldt alleen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2020).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2350 en €4300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W 16 B-S heeft €2.500,00 subsidie en voor de Alpha Innotec LWD 90A-HMD 1 heb je recht op €2.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Renswoude

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Koarnjum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen