Warmtepomp Esch

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels warmtepompspot.nl doorzoek jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Esch. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Esch!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Esch? Via onze specialisten lees je nuttige info. Druk op een onderwerp en je ontdekt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Esch?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Esch?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Esch

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Esch onmisbaar. Het kiezen van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Bosch subsidie). Wat is een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Esch.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oploo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €20.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Vaillant, Remeha, AWB, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Esch

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Esch

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Esch te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1300 4 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2700 8 jaar
Bodem-water €14900 €4600 €4300 10 jaar
Water-water €18500 €4700 €4200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Haaren?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Haaren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Esch kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 – €4350. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Clivet WBAN 122 S biedt €3.750,00 subsidie en bij de NRGTEQ TNG70 (W/W) is dit €8.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Esch

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Zevenaar plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €300 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen