Warmtepomp Sibrandabuorren

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Via deze webpagina doorzoek jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Sibrandabuorren. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle relevante details en vind de voordeligste installateur in Sibrandabuorren!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Sibrandabuorren? Op deze pagina doorzoek jij handige adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en vind onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

  1. Welke warmtepomp installateurs werken in Sibrandabuorren?
  2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
  3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Sibrandabuorren?
  5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Sibrandabuorren

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Sibrandabuorren cruciaal. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Air Trade Centre warmtepompen). Waar vind ik een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

  • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

    Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

  • BRL 6000 erkenning

    Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

  • STEK-certificaat

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

    Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

  • Dutch Heat Pump Association

    Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

  • Het OK CV logo

    Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.750 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Sibrandabuorren.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

  • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
  • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
  • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
  • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Darp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Remeha, AWB, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Sibrandabuorren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Sibrandabuorren

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Sibrandabuorren uit te werken.

Bron warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1200 5 jaar
Lucht-water €5900 €1600 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €5000 €2900 9,5 jaar
Water-water €17400 €4900 €4200 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Sibrandabuorren is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 tot €4450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Panasonic KIT-WQC09H3E8 heeft €2.200,00 subsidie en aangaande de Carrier 30RQS-078A heb je recht op €6.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Sibrandabuorren

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Loenersloot plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €310 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw