Warmtepomp Loenersloot

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Door de info van onze specialisten check jij concrete informatie voor een warmtepomp in Loenersloot. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Loenersloot!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Loenersloot? Hieronder ontdek je praktische tips & tricks. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Loenersloot?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Loenersloot?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loenersloot

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Loenersloot onontbeerlijk. De keuze maken voor een bedreven installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Inventum warmtepomp). Wat is een aangesloten warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.250 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Loenersloot.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vriescheloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 en €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, Intergas, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loenersloot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loenersloot

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loenersloot te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1900 €1800 6 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €4300 €3100 10,5 jaar
Water-water €18900 €4800 €5000 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Stichtse Vecht?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Stichtse Vecht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Loenersloot is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 en €5350. Het totale bedrag hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPET069H heeft €6.350,00 subsidie en bij de NIBE F1245-6 (PC) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Loenersloot

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Eleveld plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €290 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw