Warmtepomp Eleveld

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aansluiten van een systeem op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Aan de hand van deze website check je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Eleveld. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Eleveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Eleveld? Door onze experts ontdek je handige informatie. Druk op een item uit onze FAQ en jij checkt à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Eleveld?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Eleveld?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eleveld

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Eleveld cruciaal. De zoektocht naar een ervaren vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Wolf verwarming). Wat is een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €6.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Eleveld.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Ooltgensplaat.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.000 – €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eleveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eleveld

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eleveld te berekenen.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1100 €1100 5 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2600 6 jaar
Bodem-water €14400 €4300 €4300 14,5 jaar
Water-water €17700 €4900 €4600 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Aa en Hunze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Eleveld is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 – €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Climer AIRYS AI07 heeft €1.800,00 subsidie en voor de Itho Daalderop WPU 45CO ETECK (03-00138) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eleveld

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Woudenberg plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €295 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen