Warmtepomp Woudenberg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het plaatsen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze website check jij nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Woudenberg. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Woudenberg!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Woudenberg? Via onze specialisten vind je zinvolle info. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Woudenberg?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Woudenberg?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woudenberg

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Woudenberg cruciaal. Het selecteren van een bedreven expert is net zo belangrijk als de klus zelf. Hij inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sundez systeem). Hoe kies ik een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Woudenberg.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hidaard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Nefit, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woudenberg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woudenberg

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woudenberg vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1800 €2200 9 jaar
Bodem-water €15200 €5800 €3600 11 jaar
Water-water €18000 €5000 €4500 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Woudenberg?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Woudenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Woudenberg kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB 201.D16 heeft €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Dimplex DHW300+ heb je recht op €1.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Woudenberg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Ried plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2650 – €4000. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €310 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen