Warmtepomp Hidaard

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels warmtepompspot.nl lees je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Hidaard. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle nuttige details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hidaard!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hidaard? Op onze website doorzoek jij praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en bekijk onmiddellijk alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hidaard?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hidaard?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hidaard

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Hidaard noodzakelijk. Het kiezen van een vakbekwame specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CLINT warmtepompen). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hidaard.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Simonshaven.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Nefit, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hidaard

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hidaard

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hidaard uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1400 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €15300 €4700 €2500 9,5 jaar
Water-water €18400 €5800 €4000 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Littenseradiel?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hidaard is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 tot €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de ELCO Aerotop T20R EXT staat gelijk tot €3.150,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SWCV62H1 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hidaard

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Blijham plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €330 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen