Warmtepomp Blijham

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door onze website bekijk je waardevolle informatie over een warmtepomp in Blijham. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Blijham!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Blijham? Op deze pagina check jij nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Blijham?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Blijham?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blijham

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Blijham onontbeerlijk. De keuze maken voor een bekwame vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Oschner warmtepomp). Waar vind ik een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Blijham.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Loon.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €18.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blijham

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Blijham

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blijham te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1600 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €2400 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4100 €3300 12 jaar
Water-water €17100 €5800 €4400 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bellingwedde?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Bellingwedde) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Blijham is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 tot €5550. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Atlantic Alfea Extensa+ 5 staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta WW-HT 0152 krijg je subsidie tot €7.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Blijham

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Triemen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €270 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen