Warmtepomp Loon

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze website ontdek je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Loon. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke details en vergelijk direct alle installateurs in Loon!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Loon? Op deze pagina doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en check snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Loon?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Loon?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loon

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Loon cruciaal. De keuze van een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Mastertherm warmtepomp). Wat is een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen januari 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.550 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €2.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Loon.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Vuren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 en €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Remeha, AWB, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loon

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loon

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loon te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €4500 €2300 €2600 9 jaar
Bodem-water €15400 €3500 €3600 9 jaar
Water-water €17300 €5100 €5000 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Assen?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Assen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Loon kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €5400. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Galletti MPIDC029H biedt €3.650,00 subsidie en aangaande de NIBE F1345-40 is dit €6.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Loon

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Ellewoutsdijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €355 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen