Warmtepomp Ellewoutsdijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Op warmtepompspot.nl bekijk je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Ellewoutsdijk. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle bruikbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Ellewoutsdijk!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Ellewoutsdijk? Op deze pagina lees je praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt eenvoudig alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ellewoutsdijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ellewoutsdijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ellewoutsdijk

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Ellewoutsdijk cruciaal. Het kiezen van een officiële installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Oilon verwarming). Wat is een handige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.350 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Ellewoutsdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oosterbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Atag, Intergas, Remeha, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ellewoutsdijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ellewoutsdijk

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ellewoutsdijk te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1900 €1600 5 jaar
Lucht-water €4900 €1800 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €4900 €2600 10 jaar
Water-water €18200 €5700 €5300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borsele?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Borsele) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Ellewoutsdijk is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2700 – €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climer ECOHEAT-EH260 biedt €1.100,00 subsidie en bij de Itho Daalderop WPU 65CO (545-0462) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ellewoutsdijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Yde plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €290 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen