Warmtepomp Oosterbeek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl bekijk jij nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Oosterbeek. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale info en tips en check prijzen van een installateur in Oosterbeek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Oosterbeek? Middels onze expertise doorzoek jij zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en ontdek meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Oosterbeek?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Oosterbeek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterbeek

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk complex. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Oosterbeek benodigd. Het kiezen van een aangesloten vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Waterkotte verwarming). Waar vind ik een handige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Oosterbeek.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Alkmaar.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterbeek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oosterbeek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterbeek te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1800 €1500 6 jaar
Lucht-water €6200 €1600 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €3800 10 jaar
Water-water €18400 €4400 €4300 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Renkum?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Renkum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Oosterbeek kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 tot €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Magic Thermodynamic Box BMTB 200L geeft recht op €1.100,00 subsidie en voor de ADG Dynamics BV TD-systeem ligt dit op €1.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Oosterbeek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Hilvarenbeek plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €280 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen