Warmtepomp Yde

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Door de tips van onze experts vind jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Yde. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische details en vind de voordeligste installateur in Yde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Yde? Middels onze expertise bekijk jij bruikbare adviezen. Druk op een onderwerp en vind binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Yde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Yde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Yde

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Hierom is een competente warmtepomp installateur in Yde cruciaal. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Thermia systeem). Wat is een bekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Yde.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Hilvarenbeek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Yde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Yde

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Yde uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1200 7 jaar
Lucht-water €6900 €1700 €2700 7 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €2500 10 jaar
Water-water €17600 €5600 €4500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tynaarlo?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Tynaarlo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Yde kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 – €5250. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-AC 201.C13 biedt €2.500,00 subsidie en m.b.t. de Dimplex LAK 6IMR is dit €1.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Yde

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Rijnsaterwoude plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €320 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen