Warmtepomp Vriescheloo

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het vervangen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Door de info van onze specialisten bekijk jij alle informatie over een warmtepomp in Vriescheloo. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Vriescheloo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vriescheloo? Op deze pagina doorzoek jij praktische tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je ontdekt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vriescheloo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vriescheloo?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vriescheloo

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Vriescheloo onontbeerlijk. De keuze van een bedreven specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hautec warmtepomp). Waar vind ik een bedreven warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.500 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vriescheloo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Gilze.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vriescheloo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vriescheloo

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vriescheloo vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2100 8 jaar
Bodem-water €14700 €4700 €4200 12 jaar
Water-water €18100 €4300 €5300 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bellingwedde?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Bellingwedde) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Vriescheloo kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2000 – €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 20 A staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en voor de Clivet WSN-XIN 31 krijg je subsidie tot €1.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vriescheloo

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Ooltgensplaat plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €265 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen