Warmtepomp Gilze

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van een gasgestookt systeem bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina achterhaal je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Gilze. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Gilze!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Gilze? Aan de hand van de info op deze pagina check je nuttige aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Gilze?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Gilze?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gilze

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Gilze benodigd. De zoektocht naar een geoefende specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Waterkotte subsidie). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gilze.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Poortugaal.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot €20.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Intergas, Nefit, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gilze

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gilze

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gilze te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1700 €2000 5 jaar
Lucht-water €5200 €2200 €2600 6 jaar
Bodem-water €14500 €4300 €4500 9,5 jaar
Water-water €18100 €4300 €4100 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Gilze en Rijen?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Gilze en Rijen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Gilze geldt alleen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 – €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Daikin EBLQ014(**)6W1 biedt €2.050,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 43 AHR (W/W) is dit €7.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gilze

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Akmarijp plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 en €4900. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €310 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen