Warmtepomp Akmarijp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de tips van onze experts vind jij alle details voor een warmtepomp in Akmarijp. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Akmarijp!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Akmarijp? Door onze experts lees je nuttige tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Akmarijp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Akmarijp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Akmarijp

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Akmarijp onontbeerlijk. De keuze van een degelijke warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek DPA). Wat is een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.250 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €2.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Akmarijp.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Kapelle.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Akmarijp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Akmarijp

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Akmarijp te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6300 €2000 €2000 9 jaar
Bodem-water €14300 €4800 €3100 10 jaar
Water-water €17000 €4800 €4000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente De Friese Meren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Akmarijp kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 en €5900. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Aermec ANKI025 biedt €1.650,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 28 is dit €3.650,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Akmarijp

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Simonshaven plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €325 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw