Warmtepomp Kapelle

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een alternatieve bron. De opvolger van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina lees jij praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Kapelle. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle praktische tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Kapelle!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kapelle? Hieronder check je praktische tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en bekijk eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kapelle?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kapelle?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kapelle

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Kapelle onmisbaar. Het selecteren van een officiële installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Carrier). Hoe kies ik een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.700 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kapelle.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Teerns.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 en €18.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Intergas, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric oplossing. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kapelle

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kapelle

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kapelle uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €1500 €2100 6 jaar
Bodem-water €15300 €5200 €4500 13 jaar
Water-water €17600 €4000 €5300 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kapelle?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel gezinnen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Kapelle) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Kapelle is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 – €4150. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AWK-C 07 geeft recht op €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de ECOTEQ MW 7 B/W ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Kapelle

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in De Goorn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €250 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen