Warmtepomp De Goorn

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Door onze website ontdek je handige info over een warmtepomp in De Goorn. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in De Goorn!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in De Goorn? Hieronder check jij praktische aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en vind à la minute alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Goorn?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Goorn?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Goorn

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in De Goorn onontbeerlijk. De keuze van een geoefende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Nefit systeem). Wat is een officiële warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Goorn.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Mookhoek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €6.500 tot €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Nefit, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Goorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Goorn

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Goorn uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1900 4 jaar
Lucht-water €5300 €1600 €2700 7 jaar
Bodem-water €15200 €4700 €3300 9 jaar
Water-water €17300 €5400 €4300 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Koggenland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Koggenland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp De Goorn is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2950 en €5000. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 61AF-055 geeft recht op €4.850,00 subsidie en wat betreft de Enerso WW 11 ligt dit op €2.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in De Goorn

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Vuren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €260 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw