Warmtepomp Darp

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten vind jij tips en adviezen over een warmtepomp in Darp. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle belangrijke details en ontdek de meest vakkundige installateur in Darp!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Darp? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij belangrijke informatie. Selecteer een van de onderwerpen en je vindt onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Darp?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Darp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Darp

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel complex. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Darp aan te raden. De zoektocht naar een vakbekwame installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Mastertherm systeem). Wat is een handige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.600 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €4.000 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Darp.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Molenschot.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Darp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Darp

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Darp uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1300 €2000 4 jaar
Lucht-water €6900 €1600 €2800 8 jaar
Bodem-water €14000 €5700 €3700 14 jaar
Water-water €18500 €5400 €4000 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Westerveld?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Westerveld) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Darp is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 – €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Carrier 61AF-022B staat gelijk tot €2.450,00 subsidie en aangaande de Enerso TWW 28 krijg je subsidie tot €4.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Darp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Vriescheloo plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €285 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw