Warmtepomp Molenschot

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze website bekijk je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Molenschot. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle cruciale tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Molenschot!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Molenschot? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je zinvolle adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Molenschot?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Molenschot?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Molenschot

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Molenschot onvermijdbaar. De keuze maken voor een competente installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hitecsa systeem). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €2.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Molenschot.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wildervank.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €18.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Vaillant, Remeha, AWB, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Molenschot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Molenschot

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Molenschot te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €1700 €2400 7 jaar
Bodem-water €14000 €3600 €2600 9 jaar
Water-water €17300 €5100 €4800 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Gilze en Rijen?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Gilze en Rijen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Molenschot is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2900 en €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Hidros LZTi20 biedt €2.800,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 12 ACRM (G/W) is dit €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Molenschot

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Gilze plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €385 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen