Warmtepomp Wildervank

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina vind je nuttige info betreffende een warmtepomp in Wildervank. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Wildervank!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wildervank? Op onze website bekijk je bruikbare aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en vind meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wildervank?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wildervank?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wildervank

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Wildervank cruciaal. De keuze van een geoefende expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Galmet systeem). Hoe kies ik een vakbekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.350 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.000 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wildervank.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Heide.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Nefit, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wildervank

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wildervank

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wildervank te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1600 5 jaar
Lucht-water €4600 €2400 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €4500 €2500 12 jaar
Water-water €17900 €4500 €5100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Veendam?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Veendam) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Wildervank kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 – €5850. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAM 035 HE SQ geeft recht op €7.650,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHSX16P50(**) ligt dit op €2.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wildervank

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Poortugaal plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 – €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €255 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen