Warmtepomp Heide

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker vind jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Heide. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische info en tips en vind de voordeligste installateur in Heide!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Heide? Via onze specialisten check jij bruikbare tips en adviezen. Klik op een van de onderwerpen en bekijk direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heide?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heide?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heide

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Heide onvermijdbaar. Het kiezen van een vakbekwame specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Trane installatie). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Heide.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Scharendijke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €20.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heide

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heide

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heide uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1800 6 jaar
Lucht-water €6800 €1600 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5700 €4600 11,5 jaar
Water-water €18400 €5000 €4800 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Venray?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Venray) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Heide is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 en €4600. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Danfoss DHP-AQ 11 geeft jou €2.200,00 subsidie en voor de Alpha Innotec PWZS 102H1S krijg je €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heide

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Bennekom plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €355 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw