Warmtepomp Bennekom

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Geholpen door warmtepompspot.nl vind jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Bennekom. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle cruciale info en tips en check prijzen van een installateur in Bennekom!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Bennekom? Hieronder achterhaal je belangrijke tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bennekom?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Bennekom?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bennekom

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Bennekom onontbeerlijk. De keuze van een doorgewinterde expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CTC warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Bennekom.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Lemmer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 – €20.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, Nefit, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bennekom

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bennekom

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bennekom te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €1100 4 jaar
Lucht-water €4800 €2400 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €3800 €4600 12 jaar
Water-water €17200 €5300 €4400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ede?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Ede) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Bennekom kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 en €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 9070A-HMD 2 geeft jou €2.800,00 subsidie en m.b.t. de Carrier 61WG035 krijg je €5.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bennekom

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Teerns plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €385 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen