Warmtepomp Lemmer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Via deze website check je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Lemmer. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle relevante tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Lemmer!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Lemmer? Via onze specialisten lees je zinvolle tips & tricks. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Lemmer?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lemmer?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lemmer

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is nogal moeilijk. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Lemmer cruciaal. De zoektocht naar een officiële expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over AWB warmtepomp). Hoe herken je een echte installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Lemmer.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Vierakker.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 t/m €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Intergas, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lemmer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lemmer

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lemmer te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1800 €2000 5 jaar
Lucht-water €4800 €2000 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €3800 14,5 jaar
Water-water €18300 €4200 €5500 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Friese Meren?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel consumenten wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente De Friese Meren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Lemmer kan jij uitsluitend toepassen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 – €4750. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPE 007HM heeft €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de IDM TERRA SW 6; 810330 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Lemmer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Echt plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €250 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen