Warmtepomp Echt

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl achterhaal je alle details over een warmtepomp in Echt. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Echt!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Echt? Op deze pagina ontdek je belangrijke tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij bekijkt snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Echt?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Echt?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Echt

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Echt benodigd. De keuze maken voor een bedreven specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Metro Therm verwarming). Wat is een vakbekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Echt.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nunspeet.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Echt

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Echt

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Echt te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1900 4 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2800 9 jaar
Bodem-water €14800 €3500 €2600 13 jaar
Water-water €17100 €5600 €4900 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Echt-Susteren?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Echt-Susteren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Echt is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €4700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta MICS-N 0182FFT heeft €4.550,00 subsidie en wat betreft de Galletti MCW 027HL heb je recht op €4.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Echt

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Wilsum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €275 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen