Warmtepomp Nunspeet

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is de keuze voor een gasgestookt systeem geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Via deze webpagina check jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Nunspeet. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Nunspeet!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Nunspeet? Middels onze expertise vind jij praktische tips. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nunspeet?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nunspeet?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nunspeet

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Nunspeet onmisbaar. De keuze van een aangesloten specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek InterClima-MTA verwarming). Wat is een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.350 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.500 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nunspeet.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zweeloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Vaillant, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nunspeet

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nunspeet

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nunspeet te berekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €2200 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €4800 10 jaar
Water-water €17100 €5200 €5800 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Nunspeet?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Nunspeet) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Nunspeet kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2750 – €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Kodi VT3160 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5020.5 Ai NC (G/W) krijg je subsidie tot €3.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nunspeet

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Heiloo plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2800 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €255 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen