Warmtepomp Heiloo

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van gas is de warmtepomp. Door de info op deze pagina bekijk je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Heiloo. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Heiloo!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Heiloo? Middels onze expertise lees je belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heiloo?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Heiloo?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Heiloo

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is nogal pittig. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Heiloo onmisbaar. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Western Airconditioning installatie). Wat is een erkende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heiloo.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Schellinkhout.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heiloo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heiloo

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heiloo te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1700 5 jaar
Lucht-water €4100 €1500 €2100 7 jaar
Bodem-water €15200 €4300 €3900 10 jaar
Water-water €18100 €5000 €4800 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Heiloo?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Heiloo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Heiloo is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 en €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 16 Maxi SP staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en bij de Alpha Innotec PWZS 62H3S krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Heiloo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Berg en Dal plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €310 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen