Warmtepomp Berg en Dal

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is de keuze voor een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Door deze webpagina vind je nuttige info betreffende een warmtepomp in Berg en Dal. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle relevante informatie en check prijzen van een installateur in Berg en Dal!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Berg en Dal? Via onze specialisten doorzoek je handige tips. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Berg en Dal?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Berg en Dal?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berg en Dal

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal complex. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Berg en Dal onvermijdbaar. De keuze maken voor een ervaren expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ECOTEQ warmtepomp). Hoe herken je een competente vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.250 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Berg en Dal.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Leunen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Nefit, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berg en Dal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Berg en Dal

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berg en Dal vast te stellen.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1000 €2000 5 jaar
Lucht-water €4700 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €2900 13 jaar
Water-water €18600 €4000 €4300 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Groesbeek?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Groesbeek) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Berg en Dal geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 – €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de ARGO AEI1G110EMX + Emix Tank 220 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en voor de Carrier 61WG045 met pompen krijg je subsidie tot €7.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Berg en Dal

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Ter Apelkanaal plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €325 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen