Warmtepomp Leunen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het vervangen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Via de info op deze pagina check je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Leunen. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante info en vergelijk direct alle installateurs in Leunen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Leunen? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je nuttige tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je ontdekt onmiddellijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Leunen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Leunen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leunen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal pittig. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Leunen onontbeerlijk. Het kiezen van een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Climer warmtepomp). Hoe herken je een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Leunen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Vilsteren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leunen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leunen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leunen uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1200 5 jaar
Lucht-water €6000 €1700 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €5300 €4300 14,5 jaar
Water-water €18900 €5900 €5500 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Venray?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Venray) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Leunen is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 tot €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Galletti MPE 020H biedt €2.850,00 subsidie en m.b.t. de Kensa Shoebox 6kW (S6-P) is dit €2.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Leunen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Ede plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €380 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw