Warmtepomp Vilsteren

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het laten installeren van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Geholpen door onze website achterhaal je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Vilsteren. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle belangrijke info en bekijk de tarieven via een installateur uit Vilsteren!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Vilsteren? Middels onze expertise doorzoek je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Vilsteren?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vilsteren?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vilsteren

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij moeilijk. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Vilsteren onvermijdbaar. De keuze maken voor een betrouwbare warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ARTEL warmtepomp). Wat is een competente warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vilsteren.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Gasselternijveenschemond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Atag, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vilsteren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vilsteren

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vilsteren uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1300 4 jaar
Lucht-water €4300 €1600 €2300 9 jaar
Bodem-water €14100 €4800 €4400 11 jaar
Water-water €17300 €5000 €4600 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ommen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Ommen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Vilsteren is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 – €4100. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de SPRSUN CGK/D-72 (L) geeft recht op €5.850,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSAN-XIN 141 exc ligt dit op €3.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vilsteren

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Odiliapeel plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €275 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen