Warmtepomp Odiliapeel

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is de keuze voor gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Middels de info van onze specialisten doorzoek jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Odiliapeel. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Odiliapeel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Odiliapeel? Via onze specialisten vind je handige tips. Druk op een onderwerp en ontdek vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Odiliapeel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Odiliapeel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Odiliapeel

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Odiliapeel onvermijdbaar. De zoektocht naar een vakbekwame installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Magic Thermodynamic Box verwarming). Hoe herken je een handige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Odiliapeel.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Friesland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Nefit, Intergas, Vaillant, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Odiliapeel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Odiliapeel

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Odiliapeel uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1000 5 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2000 6 jaar
Bodem-water €15500 €5300 €4500 13,5 jaar
Water-water €17700 €4200 €4200 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Uden?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Uden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Odiliapeel is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1700 – €5050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Lennox Aqua4 AAH104PS geeft recht op €7.450,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5027.5 Ai RC (G/W) ligt dit op €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Odiliapeel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Helenaveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €325 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen