Warmtepomp Helenaveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Via de info van onze specialisten doorzoek je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Helenaveen. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale info en ontdek de meest vakkundige installateur in Helenaveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Helenaveen? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je praktische informatie. Selecteer een onderwerp en jij bekijkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Helenaveen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Helenaveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Helenaveen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Helenaveen benodigd. Het selecteren van een echte installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NEXTHERM installatie). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Helenaveen.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Schiedam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Atag, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Helenaveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Helenaveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Helenaveen te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €2000 4 jaar
Lucht-water €4900 €2100 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €4000 €3700 12,5 jaar
Water-water €18000 €4000 €4600 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Deurne?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Deurne) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Helenaveen kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 – €5250. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Danfoss DHP-iQ 9 Mini geeft recht op €1.900,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SW 142H3 ligt dit op €3.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Helenaveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Bergentheim plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €255 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen