Warmtepomp Bergentheim

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een gasgestookt systeem geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl ontdek je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Bergentheim. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Bergentheim!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bergentheim? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en bekijk snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bergentheim?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bergentheim?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bergentheim

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Bergentheim onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakkundige specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Enerso warmtepomp). Wat is een degelijke warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bergentheim.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lewedorp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Intergas, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergentheim

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bergentheim

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergentheim te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1500 €1300 7 jaar
Lucht-water €6300 €2200 €2700 6 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €3000 12 jaar
Water-water €17700 €4400 €5400 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel gezinnen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Hardenberg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Bergentheim kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 – €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ARGO AEI1G140EMX + Emix 300 geeft recht op €1.100,00 subsidie en bij de CIAT DYNACIAT LG 100A ligt dit op €5.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bergentheim

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Terhole plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €315 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen